Benjamin Ramírez Pérez (D 1988): DESPAIR

Benjamin Ramírez Pérez (D 1988) heeft 16 mm footage van cinematische re-enactments, gebaseerd op een film van Fassbinder met dezelfde titel uit 1977, samengevoegd in collage-achtige lagen tot een experimentele film die zoals op de foto is te zien gaat over tweelingen. Despair is getoond tijdens OFFSPRING 2018 (De Ateliers). foto 6x6project.com

Geplaatst in Projecten | Een reactie plaatsen

Helen Dowling’s Niemandsland

Helen Dowling  (GB 1982) reisde naar Australië,  dat in de achttiende eeuw door de Europeanen die het veroverden ‘niemandsland’, Terra Nullius, werd genoemd. Leeg was het werelddeel niet, maar het idee van een leeg land was voor Dowling reden erheen te gaan en het Australische landschap vanuit verschillende invalshoeken te filmen. Uiteindelijk maakte ze (met steun van Dommering Fonds) twee films: I am not the sky waarin we de buitenwereld zien- gedeeltelijk verduisterd door een blinde vlek omdat we vanuit onze eigen kaders deels blind zijn voor wat we zien – en Holden waarin de camera ons langs de binnenwereld van de auto voert. Tegenboschvanvreden toonde de werken in oktober/november 2017.

Geplaatst in Projecten | Een reactie plaatsen

De geiten van Erik van Lieshout

Erik van Lieshout nam deel aan de Kochi Muziri Biennale in India. De opzet was een film te maken van het kunstpubliek, maar hij trof een volstrekt andere situatie aan dan hij gewend was in het Westen. Toen hij kwam liepen de geiten er nog rond. In januari 2017 richtte hij een tentoonstellingsruimte in als een geitenstal waarvoor hij twee geiten huurde als vervreemdend element om contact te maken. Binnen en buiten waren tekeningen en collages te zien, onder meer van hindoegoden wat Van Lieshout in problemen bracht. Op de hem eigen chaotische wijze filmde hij de ruimte, de bezoekers, de geiten en zichzelf om uiteindelijk een film 61 minuten te produceren die blijft boeien, die humoristisch is en waar wel degelijk kop en staart aan zit, om in geitentermen te blijven. G.O.A.T. was klaar in september 2017, werd vertoond in een installatie van gipsplaat, hout en planten in de tentoonstelling ‘Sündenbock’ in de Hannover Kunstverein en daarna bij Annet Gelink Gallery in Amsterdam. Ondanks alle problemen kon de film worden bekostigd dankzij Mondriaan Fonds en Dommering Fonds.

Geplaatst in Projecten | Een reactie plaatsen

Night Soil #3 van Melanie Bonajo

In 2016 droeg de stichting bij aan de productiekosten van Night Soil #3 ten behoeve van de in 2016 te houden Next Level-tentoonstelling van de beeldend kunstenaar Melanie Bonajo in FOAM.  De Volkskrant (17 september 2916) noemde Bonajo een rijzende ster met een visueel knettered oeuvre. Alle drie de videowerken uit de serie Night Soil  werden er gepresenteerd. De hele triologie is aangekocht door Bonnefanten Museum.

Geplaatst in Projecten | Een reactie plaatsen

Anna Hoetjes: Interface


short science fiction film , 6 minutes. 2016. Première: 25 september 2016 Netherlands Film Festival. Selected for the Imagine film festival  in EYE Amsterdam from 12-22 April 2017.

Geplaatst in Projecten | Een reactie plaatsen

Karen Sargsyan: Toast Modern

De Armeense kunstenaar Karen Sargsyan maakt prachtige papieren figuren. Ze zijn theatraal – de inspiratiebron is het Russische circustheater – en lenen zich er goed voor in film tot leven te worden gewekt. In Toast Modern discussiëren ze over het leven en de liefde, en over postmoderne kunst. De film was in de zomer te zien in SUPERNOVA, een tentoonstelling over beeldend theater in SCHUNCK te Heerlen. De bijdrage van het Fonds maakte het mogelijk deze film in Armenië te realiseren.

Toastmodern

Geplaatst in Projecten | Een reactie plaatsen

Fiona Tan: History’s Future

Tijdens het Internationaal Filmfestival Rotterdam 2016 zal de nieuwe film van Fiona Tan in première gaan. Zij maakte die met een financiële bijdrage in het kader van De Verbeelding, een subsidieregeling van het Mondriaan Fonds en het Nederlands Filmfonds om de productie mogelijk te maken van films op de grens van de cinematografie en de beeldende kunst. Het Dommering Fonds leverde een bijdrage ten behoeve van de ontwikkeling van het scenario. Hoofdpersoon in de film is een man, Missing Person genoemd, die zijn geheugen kwijt is en over de wereld reist wat in verschillende filmstijlen wordt weergegeven.

Historys-Future-a-film-by-Fiona-Tan-210x300

Geplaatst in Projecten | Een reactie plaatsen

Zarina Bhimji: Jangbar (2015)

Op 15 juli presenteert New Art Exchange Jangbar (2015), een nieuwe film van Zarina Bhimji.

zbhimji-jangbar-screengrab-graded-003-copy (1) Filmstill Jangbar (bron: https://www.artsadmin.co.uk/events/3723)

Deze in Oeganda geboren kunstenares van Zuid-Aziatische afkomst die nu in Londen woont en werkt, werd in 2007 genomineerd voor de Turner Prize en maakte haar eerste film Out of Blue voor Documenta 11 in 2002.

zarina_bhimji_outofblue_still_0

Filmstill Out of Blue (bron: website Tate)

Haar vorige film Yellow Patch (2011) is te zien geweest in De Appel Arts Centre in Amsterdam.

zb_yp_rgb_374661 Filmstill Yellow Patch (bron: De Appel)

De Stichting Dommering Fonds verleende Bhimji in 2012 een productiebijdrage voor Jangbar dat door verschillende tegenslagen met vertraging tot stand kwam. Onlangs filmde ze nog met een 35 mm kleurencamera in Kenya.

Jangbar kwam tot stand in opdracht van FILM LONDON, Artists’ Moving Image Network en New Art Exchange, met steun van Arts Council England, Dommering Foundation, ICIA University of Bath, Sfumato Foundation en Pérez Art Museum Miami.

Vanaf 28 mei is de installatie te zien in het Pérez Art Museum Miami als onderdeel van de tentoonstelling Poetics of Relation. 

Geplaatst in Projecten | Een reactie plaatsen

Melanie Gilligan: The common sense

thecommonsense_web

In De Appel (Amsterdam) worden de laatste afleveringen van de science fiction miniserie The common sense van Melanie Gilligan getoond.  Het Dommering Fonds leverde een bijdrage aan de productie. De serie begon in Casco (Utrecht) en werd daarna voortgezet in De Hallen in Haarlem. Er is een bustour langs de drie instellingen voor wie het hele project in één dag wil zien.

 

Geplaatst in Projecten | Een reactie plaatsen

Min Oh

Min Oh

Het Museum of Modern and Contemporary Art, Korea presenteert de 18e editie van Young Korean Artists, een tentoonstelling die gehouden wordt van 1 december 2014 tot 29 maart 2015. In 1981 ging deze Biennale van start onder de titel The Korean Young Artists Biennale. Vanwege de populariteit en de wens meer jonge kunstenaars te tonen werd het in 2013 een jaarlijkse tentoonstelling. Er zijn nu circa 40 werken te zien van acht kunstenaars die in verschillende media werken, van schilderkunst tot video en performance. Onder hen is Min Oh (1975) die van het Dommering Fonds een bijdrage kreeg om drie korte films te produceren.

http://www.mmca.go.kr/eng/exhibitions/exhibitionsDetail.do?menuId=&exhId=201412240000193

Geplaatst in Projecten | Een reactie plaatsen